Nyår 2012
Nyår firades hemma eftersom vår ena hund är skotträdd och vår dotter brukar vilja sova runt sju. Vi hittade våra recept på ICA.
Vårat första problem var vilka rätter vi skulle äta. Vi kom fram till, ugnsbakade tigerräkor med vitlök och ost med vitlöksbröd, varmrätt blev grekisk kalkon med vitlöksbakad potatis och till efterrätt cheesecake med jordgubb utan ägg då jag inte riktigt litar på hur fräsha äggen är här i Thailand då dom inte tillagas.
Mitt andra problem var dukningen. Jag hade ingen fin duk och inget annat fint att dekorera med. Inte hade jag tid att handla in heller så jag fick helt enkelt leta rätt på något jag hade hemma. Det blev lila servetter som jag köpt på IKEA tidigare i år. Lila är alltid snyggt och passar nyår perfekt. Sen fick det helt enkelt bli lite silvrigt glitter som blivit över från julen. Kanske inte den finaste dukningen men det blev lite festligare.
Dottern valde själv ut sin klänning, den är även min lilla favorit, en rosa polka dot klänning. Tyvärr har hon snart växt ur den.
Mina föräldrar firar sin bröllopsdag på nyårsafton. Mamma fick en jättestor och fin rosbukett :)
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Tvätta bakpotatisen. Skär den i halvor och ruta snittytan. Lägg potatisen i en ugnssäker form. Blanda 2 msk av olivoljan med pressad vitlök och pensla potatisen med vitlöksoljan och krydda med salt och peppar. Sätt in potatisen mitt i ugnen ca 50 minuter.
3. Sänk värmen till 150°C
4. Bryn och kalkonfilén i 1 msk av oljan. Krydda med salt och peppar. Blanda örterna på en tallrik och rulla kalkonfilén i dem. Lägg den i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen. Stek tills innertemperaturen är 70°C, ca 25 minuter.
5. Skala och skär löken i klyftor, stek den i resten av oljan. Blanda tzatziki med smulad fetaost.
6. Servera kalkonen med vitlöksbakad potatis, fetaoströra och rödlök.
För oss blev det lite annorlunda. Här fanns ingen kalkonfile vilket innebar att vi fick köpa en hel kalkon. Vår ugn är inte speciellt stor så vi fick dela kalkonen på mitten. Ifall du vill använda vårt recept har du fortsättningen här nedan och du hoppar över nummer 3 och 4 här ovanför.
Extra ingredienser
3. Sänk värmen till 175 grader
4. Blanda i salt, peppar och örterna i oljan. Smeta in kalkonen med blandningen.
5. Skär paprika i ganska stora bitar, röd löd i klyftor och morot i slantar. Lägg grönsakerna under kalkonen på plåten.
6. Sätt in i ugnen, lägg över folie
7. Pensla kalkonen lite då och då med buljongen.
8. När det återstår ca 1 timme kan du ta bort foliet så den får färg.
9. Kalkonen är klar när innertemperaturen är 80 grader, använd stektermometer. Räkna med att det tar 30-50 minuter per kilo kalkon. Vår halva kalkon på 2,7 kilo tog 3,5 timmar.
Vårat första problem var vilka rätter vi skulle äta. Vi kom fram till, ugnsbakade tigerräkor med vitlök och ost med vitlöksbröd, varmrätt blev grekisk kalkon med vitlöksbakad potatis och till efterrätt cheesecake med jordgubb utan ägg då jag inte riktigt litar på hur fräsha äggen är här i Thailand då dom inte tillagas.
Mitt andra problem var dukningen. Jag hade ingen fin duk och inget annat fint att dekorera med. Inte hade jag tid att handla in heller så jag fick helt enkelt leta rätt på något jag hade hemma. Det blev lila servetter som jag köpt på IKEA tidigare i år. Lila är alltid snyggt och passar nyår perfekt. Sen fick det helt enkelt bli lite silvrigt glitter som blivit över från julen. Kanske inte den finaste dukningen men det blev lite festligare.
Dottern valde själv ut sin klänning, den är även min lilla favorit, en rosa polka dot klänning. Tyvärr har hon snart växt ur den.
Mina föräldrar firar sin bröllopsdag på nyårsafton. Mamma fick en jättestor och fin rosbukett :)
Förrätten blev tigerräkor som vi köpte samma dag nere vid hamnen. Mycket godare med färsk seafood.
Koka dom i ca 2 minuter så dom inte blir sega. Dela dom på mitten och lägg i vitlöksolja och ost. Gratinera dom tills osten fått lite färg på 175 grader. Tillbehöret blev vitlöksbröd. Dela en baguette i mindre bitar. Kör några vitlökklyftor i matberedaren och blanda med smör. Bre vitlökssmöret på brödet. Sen in i ugnen tills dom får lite färg.
Grekisk kalkon med vitlöksbakad potatis
Ingredienser- 4 bakpotatisar
- 4 msk olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- 600 g kalkonfile
- 1 msk hackad oregani
- 1 msk hackad timjan
- 1 msk hackad persilja
- salt
- svartpeppar
- 2 röda lökar
- 2 dl tsatsiki
- 75 g fetaost
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Tvätta bakpotatisen. Skär den i halvor och ruta snittytan. Lägg potatisen i en ugnssäker form. Blanda 2 msk av olivoljan med pressad vitlök och pensla potatisen med vitlöksoljan och krydda med salt och peppar. Sätt in potatisen mitt i ugnen ca 50 minuter.
3. Sänk värmen till 150°C
4. Bryn och kalkonfilén i 1 msk av oljan. Krydda med salt och peppar. Blanda örterna på en tallrik och rulla kalkonfilén i dem. Lägg den i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen. Stek tills innertemperaturen är 70°C, ca 25 minuter.
5. Skala och skär löken i klyftor, stek den i resten av oljan. Blanda tzatziki med smulad fetaost.
6. Servera kalkonen med vitlöksbakad potatis, fetaoströra och rödlök.
För oss blev det lite annorlunda. Här fanns ingen kalkonfile vilket innebar att vi fick köpa en hel kalkon. Vår ugn är inte speciellt stor så vi fick dela kalkonen på mitten. Ifall du vill använda vårt recept har du fortsättningen här nedan och du hoppar över nummer 3 och 4 här ovanför.
Extra ingredienser
- 2 paprika
- 1 morot
3. Sänk värmen till 175 grader
4. Blanda i salt, peppar och örterna i oljan. Smeta in kalkonen med blandningen.
5. Skär paprika i ganska stora bitar, röd löd i klyftor och morot i slantar. Lägg grönsakerna under kalkonen på plåten.
6. Sätt in i ugnen, lägg över folie
7. Pensla kalkonen lite då och då med buljongen.
8. När det återstår ca 1 timme kan du ta bort foliet så den får färg.
9. Kalkonen är klar när innertemperaturen är 80 grader, använd stektermometer. Räkna med att det tar 30-50 minuter per kilo kalkon. Vår halva kalkon på 2,7 kilo tog 3,5 timmar.
Äggfri cheesecake
Ingredienser
- 175 g digestivekex (ca 12 stycken)
- 100 g mjukt smör
- 400 g färskost av philadelphiatyp
- 1 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk färskpressad limejuice
- 3 dl vispgrädde
- 250 gram frysta jordgubbar (säkert godare med färska)
- 1 dl vatten
- 4 msk socker
- 3 tsk gelatinpulver
- 2 tsk limejuice
- Kör kexen i matberedare tills de är smuliga. Lägg i smöret och kör tills det blandats.
- Pressa ut blandningen i en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter (för 6 port), pressa upp lite på sidorna så att det blir en kant.
- Vispa färskost, florsocker, vaniljsocker och citronjuice slätt. Vispa grädden fast och vänd ner den i ostsmeten.
- Häll upp smeten i formen och släta ut den med en gummiskrapa.
- Ställ kakan i kylskåpet i 3 timmar eller över natten
- Lägg jordgubbarna, socker, vattnet och limejuice i en kastrull och koka upp. Låt sjuda på plattan i ca 5 min
- Häll av jordgubbarna och häll sedan tillbaka saften från jordgubbarna i kastrullen.
- Ställ tillbaka kastrullen på plattan och häll i gelatinpulvret. Rör ordentligt så det inte blir klumpar.
- Låt svalna och tjockna något
- Innan det blir stelt ska det hällas över kakan. Ställ tillbaka i kylen.
- Garnera med jordgubbar
Kommentarer
Trackback